גיליון 610 * כ"ט אייר תשע"ג * 9/5/2013 * משוגר למנויים בלבד * kav1@bezeqint.net * עורכת ראשית; סיגל בן-ארצי * 03-6354484
גיליונות קודמים
אתרים מומלצים

הנחתה מלמעלה; בית הספר סרב להכניס תלמיד ללא תלבושת. שר החינוך הורה למנהלת להכניסו
התלמיד הגיע ללא תלבושת. בית הספר הציע לו תלבושת אחרת. התלמיד סרב ופנה ללשכת שר החינוך
מאת; סיגל בן-ארצי
לתיכון ויצ"ו קנדה נתניה הגיע ביום חמישי שעבר תלמיד ללא תלבושת. בית הספר הציע לתלמיד תלבושת חדשה, שרכש במיוחד למקרים כאלה. התלמיד סרב להצעת בית הספר ופנה ללשכת שר החינוך. כשעה לאחר האירוע קיבל בית הספר הודעה דרך הפיקוח, שלשכת השר דורשת שהתלמיד ייכנס לבית הספר מידית וללא דיחוי. מנהלת בית הספר, אבי פסנטין, שיתפה את חבריה מנהלי בתי הספר באירוע. פנסטין העלתה את האירוע לדף הפייסבוק של איגוד מנהלי בתי הספר התיכונים, ושאלה "האם מהיום ככה הדברים יתנהלו?"
האירוע גרר מיד תגובות של המנהלים. בין היתר הובעה הדעה, כי חובה על בית הספר להיות נאמן לתקנון שלו. אם התלמיד מתנהג בניגוד לתקנון, למרות דרישת השר, אסור להכניסו. מנהל אחר ציין, כי עניינים כגון התנהגות שאינה הולמת במוסד החינוכי, מוגנות (אלימות), עישון ותלבושת אחידה, הם עניינים שהצוות נדרש לשמור עליהם, ובניגוד לנושאים אחרים הוא אינו חושב שזה מחויב אישור של תלמידים והורים. המנהל אמר, כי "צריך לדעת להיות מצוידים בסמכות המבוגר האחראי ולא ה"חבר" של התלמידים וההורים. יש דברים רבים אחרים הפתוחים לדיאלוג בין שלושת הצלעות הבית ספריות". הערה נוספת של אותו מנהל הייתה, שאם השר מתערב בעניינים כגון אלה אז "שלשכת השר תנהל את כל בית הספר". מנהל אחר ציין שגם הוא נתקל בעבר בבעיה דומה, אלא שבמקרה שלו פנו לרשות המקומית. המנהל ציין, כי העונש המרבי במקרה כזה הוא מניעת כניסה לשיעור וגם זאת רק במקרים חוזרים. אותו מנהל ציין כי יצא חוזר מנכ"ל בנדון.
ממשרד החינוך התקבלה התגובה הבאה; "התלמיד הגיע לבית הספר ללא תלבושת אחידה ובנוסף לכל גם סירב לקבל תלבושת הנמצאת באופן קבוע במחסני בית הספר ומיועדת למקרים שכאלו. התלמיד אכן פנה ללשכת שר החינוך ובהתערבותם התנצל הוא על המעשה, הבטיח שהדבר לא יחזור על עצמו, ורק לאחר שיחה משמעתית עם מפקח בית הספר הורשה להישאר להמשך הלימודים".
המנהלים בעוז לתמורה הגיעו להסכם שכר
לאחר שנתיים של משא ומתן הגיעו המנהלים לפשרה לפיה מנהל בעוז לתמורה במשרה מלאה יקבל 30% תוספת
מאת; מערכת קו לחינוך
לאחר שנתיים של משא ומתן הגיעה התאגדות המנהלים להסכם שכר עם משרדי החינוך והאוצר למנהלים העובדים ברפורמת עוז לתמורה. על פי ההסכם, מנהל שעובד במשרה מלאה, יקבל תוספת של 30% לשכרו. המנהלים דרשו כי יקבלו 50% תוספת, והודיעו כי ימשיכו להיאבק למען תוספת זו. עוד נודע, כי המנהלים יקבלו תוספת בגין המעבר לעוז לתמורה בהיקף של חצי משרה. תוספת זו כוללת תוספות שכבר חייבים למנהלים מהעבר. "תוספת מעבר לרפורמה" מחושבת על בסיס השכר המשולב, כולל תוספת 94, תוספת 2001 ותוספת 2008. תוספות כמו תוספת 87, תוספת 2011 (עופר עיני) ותוספת שחיקה, שנקבעה עם חתימת ההסכם, נכללו רק בחישוב 100% משרה בלבד ולא בגין 50% משרה תוספת מעבר לרפורמה. הנהלת ארגון המורים סיכמה כי תוספות אלה (2011, עופר עיני, תוספת 87 ושחיקה) ישולמו למנהלים מיום כניסתם לרפורמה. המנהלים יקבלו את התשלום לאחר חתימת החוזה. עם זאת ציינו המנהלים באגרת לחבריהם, כי חופשתו של מנהל בית הספר תהיה בדומה לצוות ההוראה והיא מתחילה בתאריך 20.6.2013. בעוד כשבועיים עתידים חברי הנהלת התאגדות המנהלים להיפגש עם שר החינוך, שי פירון.
דו"ח מבקר המדינה 2013; משרד החינוך מתעלם מהגידול המסיבי בהתאמות למבחנים לתלמידים לקויי למידה
מאת; מערכת קו לחינוך
ד"וח מבקר המדינה 2013 חושף שורה של ליקויים במערכת החינוך בכל הקשור לטיפול בתלמידים לקויי למידה. בחודשים אפריל-יוני 2012 בדק משרד המבקר את ההתאמות בבחינות לתלמידים לקויי למידה. המבקר השווה את התוצאות לדו"ח שהיה בידיו לפני שש שנים. הסתבר כי המגמות שעליהן התריע בדו"ח אז נותרו בעינן ואפילו גדלו. מסתבר כי בכל המגזרים חלה עלייה ניכרת בשיעור הנבחנים שאושרה להם התאמה אחת או יותר, כולל המגזרים הערבי והדרוזי. במגזר היהודי – הכללי והממ"ד – שיעור התלמידים שאושרו להם התאמות הוא כ-40%, והוא גדול פי שניים משיעור בעלי ההתאמות במגזרים החרדי, ערבי ודרוזי. ב-45% מבתי הספר אושרו התאמות ליותר משליש מהתלמידים. ב-18% מבתי הספר אושרו התאמות לכמחצית מהתלמידים. מבקר המדינה מותח ביקורת חריפה על משרד החינוך בנושא זה. המבקר טוען כי למשרד אין כל מעקב אחר התלמידים שאושרו להם התאמות. המבקר קובע עוד כי על משרד החינוך להיערך בתחום זה כך שלא יושפע מיכולות כלכליות או חברתיות. המבקר דורש ממשרד החינוך לקיים הליכי מעקב ופיקוח שוטפים בתחום זה. משרד החינוך ציין בתגובה, כי הוא עתיד לקיים דיון מקיף ויסודי בעניין זה, ובהתאם לזאת יתווה מדיניות בנושא. "ככלל, המשרד שואף לאתר את התלמידים בעלי הלקויות, ולתת להם את ההתאמות הנדרשות כבר בשלבי הלמידה המוקדמים במערכת החינוך. המשרד שואף באמצעות מתן מענה מוקדם – לצמצם את מספר הפונים לקבלת התאמות מורכבות בשלבי הלמידה המאוחרים יותר".
אמנות בחינוך 1; תלמידה מישראל בפסטיבל אמנות בינלאומי ביפן
מאת; מערכת קו לחינוך
התלמידה מור אליעזרי, מכיתה י"ב, בתיכון גלילי בכפר סבא, זכתה במקום הראשון בתחרות יצירות תלמידי מגמות אמנות בישראל. יחד עם מור הגיעו עוד חמישה תלמידים לשלב הגמר. כל התלמידים יציגו את יצירותיהם בפסטיבל האמנות הבינלאומי לנוער יוצר אמנות, שיתקיים בחודש יוני ביפן. מור אליעזרי תייצג בפסטיבל את הזוכים ותיסע אליו יחד עם אמה. התלמידה תנאם באנגלית בפני המשתתפים בפסטיבל. פסטיבל האמנות הבינלאומי פתוח לתלמידי תיכון ממדינות שונות בעולם. בכל שנה נפגשים בו הזוכים במקום הראשון מהארצות השונות ויוצרים דיאלוג רב-לאומי. הפסטיבל מתקיים מדי שנה בטוקיו, יפן, בחודש יולי.
בתחרות בישראל נדרשו התלמידים להגיש תרגיל מעשי בציור בצבעי שמן. על התלמידים היה לבחור ארבעה חפצים ולהציבם במצב של הסתרה חלקית, כדי להציג משחק של אור וצל. התלמידים נדרשו להעביר בצורה ראליסטית חפצים תלת ממדיים בבד ציור שהוא דו ממדי. ככל שההעתקה הייתה ראליסטית יותר, כך האשליה התלת-ממדית גברה. תהליך היצירה של מור אליעזרי נמשך כארבעה חודשים.
העבודות מישראל נבחרו לתחרות על ידי ועדה של הפיקוח על האמנות במשרד החינוך, מתוך עשרות יצירות שנשלחו לתחרות ממגמות אמנות בכל רחבי הארץ. היצירות יוצגו ביחד עם היצירות מהארצות האחרות, ב-National Art Center – המוזיאון הגדול ביותר לאמנות ביפן. הקריטריונים לזכייה היו: רמת ביצוע אמנותית גבוהה, ביטוי רעיוני מעניין של תכנים ומסרים וביטוי עולמם של בני הנוער. יוזמי הפרויקט הם IFAC- International Foundation for Arts and Culture, בשיתוף פעולה עם נספח התרבות הישראלי ביפן ומשרד התרבות והמדע היפני. מטרת הפסטיבל היא טיפוח אמנים צעירים ויצירת קשרים בינלאומיים בין תלמידי אמנות.
אמנות בחינוך 2; התלמידים הציגו את יצירותיהם בלשכת שר החינוך
מאת; מערכת קו לחינוך
תלמידי בית הספר בכור לוי מרחובות ותלמידי בית הספר לחינוך מיוחד מישרים מחבל מודיעין נפגשו בשבוע שעבר עם שר החינוך, שי פירון, והציגו בלשכתו יצירות אמנות מעשה ידיהם. תלמידי בית הספר בכור לוי הציגו שתי תערוכות; באחת הוצגו יצירות שעסקו בשימוש בדימויים מהאמנות היהודית, לצד מיניאטורות אסלאמיות לנושא הסובלנות, כפי שהוא מופיע במגילת העצמאות. בשנייה עסקו התלמידים בנושא מעברים, בעקבות ההתמודדות שלהם לקראת המעבר מכיתות היסודי לחטיבות הביניים. תהליך היצירה בא בעקבות לימוד הנושא והעיסוק בו בבית הספר. התלמידים הביעו את רגשותיהם בנושא, תוך שימוש במגוון חומרי יצירה.
תלמידי מישרים הציגו במגוון חומרי יצירה רעיונות, רגשות והתנסויות מחייהם. בין היתר הוצג ציור של שני תלמידים המתאר חוויה במעורבות בתאונת דרכים. יצירת אמנות נוספת הייתה פסל העשוי מאבן ותוספת של עיסת נייר – "נשר המסוכך על גוזל קטן", והיא הוצגה על ידי תלמיד שהוא יתום מאב, אשר ציין כי זוהי דרכו להביע געגועים כלפי אביו והאמונה כי הוא שומר עליו מלמעלה. יצירת אמנות אחרת הייתה פסל של שלושה אנשים היושבים על ספסל, האחד עיוור, השני חירש והשלישי אילם (מקביל לשלושת הקופים). התלמיד ציין כי באמצעות היצירה הוא מביע תחושותיו לאדישות החברה כלפי נושא איכות הסביבה.
אמנות בחינוך 3; מקום ראשון בתחרות הציורים של רשת אורט לתלמידה מנצרת עילית
מאת; מערכת קו לחינוך
מיכל יונה, תלמידת כיתה י' באורט אלון בנצרת עילית, היא הזוכה במקום הראשון בתחרות הציורים הארצית של רשת אורט. השנה השתתפו בתחרות 220 תלמידים. נושא התחרות השנה היה "כי האדם עץ השדה". התלמידים התבקשו להציג יצירות העוסקות בחיבור שבין האדם לטבע והסביבה. גם בשנה שעברה זכתה תלמידה מאורט אלון במקום הראשון.
בתחרות חוקרים סביבה; מקום ראשון לראשון
מאת; מערכת קו לחינוך
בתחרות חוקרים סביבה, שהיא חלק מכנס חוקרים סביבה, הציגו השנה תלמידים הלומדים מדעי הסביבה ברמה של חמש יחידות לימוד לבגרות את עבודות החקר שלהם. עבודת החקר – אקוטופ – מוגשת כיחידה אחת מחמש היחידות לבגרות. התחרות נערכה לפני כשבועיים במכון דוידסון ברחובות, ביום כדור הארץ הבינלאומי. עשרים העבודות הטובות ביותר, על פי הקריטריונים של הערכת עבודת אקוטופ, מ-14 בתי ספר, עלו לשלב הגמר. בשלב זה הציגו התלמידים את ממצאי עבודת החקר בכרזה מדעית ובנוסף הציגו את עבודות החקר בפני חבר שופטים ועמיתים. חבר השופטים כלל אנשי אקדמיה העוסקים בסביבה, אנשי תכניות לימודים, מפקחים, מנחים, מורים למדעי הסביבה ועוד. השיפוט של העבודה הכתובה (שלב א), הכרזה (שלב ב) וההצגה בפני השופטים (שלב ג) נעשו בנפרד. שלוש העבודות בעלות הניקוד המצטבר הגבוה ביותר זיכו את התלמידים בתעודת הצטיינות ובפרסים.
בכנס השתתפו כ-250 תלמידים, מורים ושופטים. הכנס נפתח בהרצאות של פרופסור זכריה מדר, המדען הראשי במשרד החינוך, שניפץ מיתוסים "האמת מאחורי המזון האורגני" וקישר את הנושא לסביבה וצלם הטבע, תומר רצאבי ששיתף בתמונותיו מסביבות שונות "צילום טבע". לאחר שהתלמידים הציגו את עבודות החקר במושבי השיפוט, בזמן שחבר השופטים דן בדירוג העבודות והמציגים, האזינו התלמידים להרצאה של ד"ר סיניה נתניהו, המדענית הראשית במשרד להגנת הסביבה, בנושא "אתגרים בתחום המים של מדינת ישראל" ושל מר שי לוי, מנהל איכות הסביבה בפארק אריאל שרון (חיריה), בנושא "מה מסתתר מאחורי ההר? טבע בפארק אריאל שרון". לפני חלוקת התעודות וההכרזה על הזוכים נערך חידון דו לשוני בנושא המים, הנושא המרכז של תערוכת צילומים שליוותה את הכנס.
במקום הראשון זכתה עבודת החקר של שני דר ועומר זמיר (בתמונה), ממקיף ח' בראשון לציון בנושא; פיתוח עירוני ותפוצת מינים פולשים בראשון לציון. במקום השני זכו התלמידות שורוק כבהה, אסל חליליה וגדיר קב, מבי"ס תיכון חקלאי ימה, על ביצוע עבודת חקר בנושא; השפעת הקנקל בניאגרה על צריכת המים. במקום השלישי זכו התלמידות שני עקיבא, שיר ליאני מתיכון אביב ברעננה על ביצוע עבודת החקר בנושא; אי חום עירוני ברעננה.
בכנס הוצגו התמונות שהגיעו בשלב הגמר בתחרות צילומים בנושא "משאב המים".
לקראת בחינות הבגרות; טיפים לתלמידים לקויי למידה
תלמידים לקויי למידה ובעלי הפרעות קשב וריכוז זקוקים לאסטרטגיות למידה ייחודיות שיסייעו להם לעבור את הבחינות בשלום
מאת; ד"ר מרגלית עובדיה*
תלמידים לקויי למידה ובעלי הפרעות קשב וריכוז זקוקים לגיבוש אסטרטגיות למידה, שיאפשרו להם להצליח במבחנים. לפניכם מספר טיפים.
התארגנות לקראת הבחינה
על התלמיד לדעת מהם הנושאים שיכללו בבחינה. לפני כן עליו לבדוק אם כל החומר נמצא לפניו. אם חסר חומר על התלמיד לדאוג להשלים אותו, וכן לארגן ולרכז את כל הנושאים הנדרשים באוגדן, תיקייה, או מחברת. כאשר כל החומר למבחן נמצא במרוכז, אז אפשר להתחיל להתארגן לקראת למידה.
טרום למידה
איך ניגשים ללמידה? ראשית יש לקבוע את סדר הנושאים שיש להיבחן עליהם בסדר כרונולוגי או הגיוני, שיאפשר לתלמיד לראות תמונה כוללת, הגיונית ורציפה. גישה נוספת היא לפי התפתחות הנושאים על פי: סיבה ותוצאה, פרט וכלל, פירוט והסבר, טענה וביסוסה וכד'. כשהחומר מסודר אפשר להתחיל.
בכל חלק מהנושאים יש לסמן את המשפטים או רעיונות המתארים בצורה המקיפה ביותר את הנושאים ללמידה. בהמשך יש לקבוע עתים – זמן מוגדר ומוקצב בלוח הזמנים ללמידה. יש להקצות את יחידות הזמן ליחידות הלימוד מתוך כל הנושא. רק בשלב זה אפשר להתחיל ללמוד.
(המשך בעמוד הבא)
לקראת בחינות הבגרות; טיפים לתלמידים לקויי למידה
(המשך מעמ' קודם)
תהליך הלמידה
זמן – מומלץ להתחיל ללמוד מוקדם כדי לאפשר למוח לעבד ולהפנים את הנושאים ולמנוע עומס ובלבול. רצוי לנהל חזרות יומיות קצרות כדי לא להעמיס הכל בזמן קצר ולחוץ. יש ללמוד את הנושאים ה"קשים" בזמן שהתלמיד ערני ומרוכז, כך יוכל לאפשר זמן לשאול ולהשלים את מה שלא ברור (חבר ואו מורה). אין להשאיר את הלימוד לרגע האחרון, זה לא יעיל. רצוי ומומלץ לסיים את הלימוד למבחן יום לפני המבחן.
זכירה – בזמן הלימוד רצוי ומומלץ להשתמש בכלי כתיבה צבעוניים, נושא ראשי בצבע ירוק ונושא משני בצבע צהוב, מושגים בצבע כתום (בחירת הצבעים לבחירתו של כל נבחן) יש לסמן את הרעיונות והנושאים המרכזיים, לערוך אותם: לפי סדר התרחשויות, בתרשים זרימה טבלה ואו לסמן אותם בעזרת איור גרפי כל שהוא. אחרי סימון הרעיונות, חשוב ליצור ראשי תיבות או נוטריקון, שיעזרו לזכור את הנושאים למבחן, כדי לשלוף בעת הצורך בזמן הבחינה. אפשר לנסות לזכור את הנושאים בגושים, תמונות שלמות ולא כפרטים בודדים, אלה נשכחים בקלות. נושאים או רעיונות שמבינים קל יותר לזכור, לכן חשוב להתחיל בהם, זה מרגיע ומאפשר לעבור לנושא הבא. כשהתלמיד מגלה הבנה זה מאתגר אותו להמשיך ללמוד ולהרחיב את ההכנה לקראת המבחן.
הטמעה – לאחר סידור החומר ומעבר ראשוני עליו, רצוי לחזור על הלימוד בקבוצה. אם אין קבוצה בנמצא, רצוי רצוי לקרוא את החומר בקול רם. קריאה בקול משמיעה לנבחן את הנושאים. קליטה מהפה לאוזן ואחר כך אל המוח יעילה יותר מקריאה שתוקה העוברת מהפה למוח ללא שיתוף האוזניים. אפשר להוסיף גם קריאה תוך כדי תנועה לתלמידים שמתקשים לשבת.
בשעת המבחן – יש לקרוא את ההוראות המופיעות בראש הבחינה ולהבין מה נדרש לעשות ולא להתחיל לענות מיד. יש לקרוא את כל הבחינה מתחילת עד סופה ורק אחר כך לבחור על אלו שאלות לענות. יש לתכנן ולהגדיר כמה זמן יוקצב לכל שאלה, אסור להתעכב על שאלה אחת ולהיתקע בה. במקרה זה יש לעבור לשאלה אחרת. יש לסמן את מילות השאלה ואת פעלי ההוראה בשאלה שנבחרה. יש לענות על כל סעיפי השאלה ולא רק על סעיף אחד. כדאי שהתלמיד יסמן v על הסעיף שענה ואחר כך ימשיך. בתכנון התשובה לשאלה, יש לרשום בצד השאלה. יש לכתוב בראשי פרקים את עיקרי התשובה. רק לאחר מכן לכתוב את התשובה במלואה. כאשר התלמיד סיים לענות על השאלה עליו לעבור לבאה. אם התלמיד סיים לענות על הבחינה, עליו לבדוק שענה על כל השאלות הנדרשות במבחן.
* ד"ר עובדיה מרגלית – פיתוח, ליווי והנחיית מורים במיומנויות ואסטרטגיות למידה לתלמידים לקויי למידה ובעלי תופעת קשב וריכוז.

תופפיה
תופפיה היא שלישיית מתופפים, המופיעה במופע ייחודי, בשילוב תופים ושופרות. זהו הרכב מוזיקלי, המתאים לכל אירוע. חברי תופפיה מציעים גם מכוון אטרקציות חינוכיות לתלמידים. בין המופעים; המלך בשדה – מופע חינוכי- מוזיקלי לימים הנוראים. מופע באומר, צליל ונגינה בשילוב מעגל תופים אפריקאים וכלי הקשה. האדם עץ השדה –מופע חינוכי לט"ו בשבט בשילוב עם שירה, תופים וכלי הקשה שונים. משנכנס אדר מרבים בשמחה – מופע חינוכי ואטרקטיבי לכבוד פורים, הכולל מתקני נופש, מתנפחים, תחנות הפעלה ומשחק, מתקני מזון ורכיבה. פסח כהלכתו – פעילות חינוכית לכבוד חג הפסח, הכוללת תחנות הפעלה ללימוד ענייני הפסח, הצגה, סרט, המחשה הלכתית ואפיית מצות. תופפיה גם מציעה סמינריונים וימי עיון, המועברים על ידי צוות מדריכים ומרצים מנוסים, במגוון נושאים חינוכיים וערכיים, לתלמידים ומורים. המפגשים כוללים לינה וארוחות, בבית הארחה יד-בנימין. לפרטים נוספים, טל'; 050-6745026 או באתר.
פוקוס – לימודי צילום
פוקוס הוא מרכז ללימודי צילום שמיועד לכל מי שרוצה ללמוד צילום, או להפוך את התחביב למקצוע. לפוקוס המרכז לצילום שלוש שלוחות; בירושלים, בתל אביב ובחיפה. בפוקוס לימודי צילום שמים דגש מיוחד על הקניית יכולות טכניות, ועל ביקורתיות. אלה מפתחים את הראייה הייחודית ומאפשרים ביטוי ראוי. הקורסים כוללים צילום למתחילים וקורס צילום למתקדמים. בנוסף, בפוקוס ניתן ליהנות גם מסדנאות מקצועיות בנושאים כמו צילום דיוקן, צילום נוף עירוני, צילום סטודיו ופוטושופ לצלמים. בשלוחות פוקוס כיתת הרצאות, שכוללת מקרן בארקו, פינת קפה או קפיטריה וחניה חופשית. כל המתקנים נגישים לנכים. המורים בפוקוס הם צלמים בעלי ניסיון עשיר. חלק ממסלולי הלימוד מוכרים על ידי משרד הביטחון. לפרטים נוספים טל'; 03-5613080 או באתר.
"אוף, מתי השיעור הזה כבר ייגמר?!"
מנהל, מחפש דרכים למימוש המטרות הפדגוגיות שלך?
מאמין בשילוב מושכל בין פדגוגיה משמעותית לטכנולוגיה עדכנית?
צוות השתלמוודל, המתמחה בסדנאות והשתלמויות פדגוגיות מבוססות טכנולוגיה למורים,
מזמין אותך לצפות בקליפ קצר ומדליק ולקבל בסופו הזמנה בחינם – למנהלים בלבד!

כל מה שרצית לדעת על גישור וחינוך?
בשנים האחרונות אנשי חינוך רבים (מנהלים, יועצים חינוכיים, מורים, הורים) רוכשים כלים ומיומנויות בתחום הגישור, במסגרת הקורסים הנערכים במרכז האוניברסיטאי לגישור ויישוב סכסוכים ע"ש אוונס – אוניברסיטת ת"א. תכני הלימוד בקורסים כוללים: שינוי פרדיגמות בתהליכי התמודדות עם קונפליקטים, הבניית תרבות הגישור כאורח חיים של הבנה ושיתוף בקרב קהילת בית הספר, הטמעת השימוש בכלים גישוריים כחלק מתהליך מערכתי המשלב את כל גורמי הארגון החינוכי ועוד. תרבות גישורית תורמת לשיפור האקלים הבית ספרי ומסייעת ליצירת תרבות המעודדת: סביבה של כבוד הדדי, סבלנות, סובלנות, מניעת אלימות וסכסוכים (במקום יישוב סכסוכים), עבודת צוות, שיתוף פעולה פורה ועוד. לפרטים נוספים: 03-6406179 או באתר.
מכון אדלר
מכון אדלר, עמותה ללא כוונות רווח, עוסק מזה 50 שנה בפיתוח כלים, ידע ותובנות בתחום היחסים האישיים והבין-אישיים במעגלי החיים- משפחה, עבודה וחברה.
מכון אדלר ייסד את תחום הדרכת ההורים בארץ ושם לו למטרה להקנות להורים ובני משפחה מורחבת מידע ותובנות לשיפור היחסים במשפחה על פי תפיסת עולם הומניסטית, חברתית, חיובית של אלפרד אדלר. המכון עוסק בהכשרה ובהסמכה של אנשי מקצוע ובהעסקתם בקהילה בקבוצות, באימון, בהדרכות, בייעוץ ובטיפול אישי, זוגי ומשפחתי, ומהווה מרכז ארצי של ידע, ניסיון ומקצועיות עם מוניטין בינלאומי. במכון אדלר תכניות לימוד רבות ליישום הגישה במפגשי אדם שונים, ביניהן: הנחיית קבוצות הורות ומשפחה, ייעוץ ארגוני, אימון, טיפול משפחתי וזוגי, פסיכותרפיה פרטנית והסמכה בהדרכת הורים לאנשי טיפול דרכי העבודה במכון כוללות לימוד של תיאוריה, התנסות חווייתית והטמעה של כלים פרקטיים הלכה למעשה.
למידע נוסף אודות המכון: http://www.machon-adler.co.il/ ליצירת קשר לגבי קבוצות, סדנאות העשרה, הרצאות ותכניות
מעיין לוז-שוורץ, שיווק תכניות לימודים, טל. 09-9511160
קמחי הוצאה לאור
הוצאת קמחי מוציאה לאור ומשווקת סדרות חינוכיות צבעוניות, מתורגמות, מקוריות ומעשירות לכל הגילאים. להפקת הסדרות חוברים מומחים מתחומי הספרות, המדע, החינוך, הפסיכולוגיה, הכתיבה, האמנות, האיור והעיצוב.
בקמחי הוצאה לאור דוגלים בשיטת שיווק ישירה עד בית הלקוח. הזמנת הספרים כוללת גם משלוח ולא מחייבת תשלום נוסף.
את הספרים והמוצרים של קמחי הוצאה לאור לא ניתן להשיג בחנויות לכן יש לבצע הזמנה דרך מרכז ההזמנות הטלפוני או דרך המייל.
לפרטים נוספים; טל'; 03-6486440 052-2726106 או באתר.
תבנית החינוך המוזהב
בתבנית החינוך המוזהב מזמינים מורים להשתתף במסע של למידה וחיפוש. אימון המורים בתבנית החינוך המוזהב מקנה למורים התפתחות אישית המביאה ליישום הערכים בהם הם מאמינים. האימון משלב בתוכו לימודים לרכישת ידע אקדמאי על פי תבנית החינוך המוזהב והמטרה היא להעניק את הכלים הנכונים לחיבור למקורות ההשראה המתאימים והנדרשים לעבודה חינוכית. מה לומדים; ♦ חקר המסע האנושי והבנת הבסיסים בו. ♦ לימוד עקרונות החינוך בתבנית החינוך המוזהב. ♦ חשיבות סביבת על מנת שתתאים ללמידה אפקטיבית. ♦ עבודת המחנך/ת, עמדות אישיות, דרכי התנהלות
ההכשרה עשירה ורב תחומית ומוצעת לכל אדם שהחינוך בנפשו ומעוניין לחבור לדרך חדשה ומרתקת. ♦ הלימודים מתקיימים בימי ו' + 10 ימי צפייה במהלך השנה. ♦ תעודת הוראה וניסיון יתרון, אך לא תנאי למועמדות ♦ התכנית מוכרת ע"י קרן השתלמות ובתהליך הכרה ע"י גמול השתלמות. פרטים במייל: morimget@gmail או בטל': 04-6619169 (ניתן להשאיר הודעה). היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
תלמידי קריית חינוך למדעים רחובות זכו בתחרות ארצית רובוקאפ ג'וניור 2013
תלמידי בית הספר ייצגו את ישראל בתחרות עולמית בהולנד
מאת; מערכת קו לחינוך
תלמידי מגמת הרובוטיקה משכבה ט' בקריית חינוך למדעים רחובות, זכו במקום הראשון והשני בתחרות רובוקאפ ג'וניור 2013. התחרות התקיימה לאחרונה באוניברסיטת בר אילן. התלמידים ייצגו את ישראל בתחרות העולמית שתתקיים בהולנד בחודש יוני הקרוב.
תחרות רובוקאפ ג'וניור היא תחרות רובוטיקה, המכוונת ללימוד מבוסס של פרויקטים לתלמידים עד גיל 19. מטרת התחרות היא לעורר סקרנות בקרב התלמידים בנושא, ולהעלות את המוטיבציה שלהם ללימודי טכנולוגיה. התחרויות במסגרת רובוקאפ ג'וניור שמות דגש על פתרון בעיות שיתופיות ומתוכננות, המיועדות לתלמידים יצירתיים עם מגוון כישורים ותחומי עניין.
הרובוטים שזכו במקום הראשון השתתפו בליגת הריקוד לחטיבות הביניים והציגו קבוצת "חתן כלה" – שם זכו במקום הראשון, וקבוצת "מייקל ג'קסון" – מקום שני. שתי הקבוצות הכינו מצגות נלוות. הקבוצה של החתן והכלה התייחסו לטקס של החופה, והקבוצה של מייקל ג'קסון התייחסו לרקע שלו. הרובוטים והתלמידים ביצעו ריקוד משותף, כאשר הרובוטים לא התנגשו בתלמידים שרקדו אתם.
רוב העבודות בתחרות "פיזיקאים צעירים" ממחוז דרום
לאחרונה התקיימה באוניברסיטת בן גוריון תחרות פיזיקאים צעירים. התחרות מתקיימת ביוזמת מחוז דרום של משרד החינוך זו הפעם השנייה. 53 עבודות שהוגשו לתחרות על ידי תלמידי כיתה י"ב המצטיינים בפיזיקה, היו ברובן מהדרום. 24 עבודות הגיעו לגמר. בשלב הסופי זכו תשעה תלמידים (בתמונה). העבודות נחלקו לשלוש קטגוריות: פיזיקה תאורטית, פיזיקה ניסויית מצב רך ופיזיקה ניסויית כללית. בקטגוריית פיזיקה תאורטית זכתה לינוי מרדכי מתיכון מאיר בקריית גת. במקום הראשון בפיזיקה ניסויית – מצב רך זכה יונתן פולס מתיכון מנור כברי. במקום הראשון בפיזיקה ניסויית כללית זכה קלי מימון מתיכון שרת נתניה.
התחרות נערכת בחסות "מרכז אילן רמון לנוער שוחר פיזיקה", הפועל לקידום המצוינות בפיזיקה בדרום. מרכז אילן רמון מוביל כיום בביצוע עבודות גמר בפיזיקה. העבודות נשלחות לתחרויות בארץ ובחו"ל, ביניהן "תחרות למדענים ומפתחים צעירים" במוזיאון המדע בירושלים, והתחרות הבינלאומית "צעד ראשון לפרס נובל בפיזיקה".
בנוסף לחמש יחידות לימוד בפיזיקה, מקנה עבודת הגמר חמש יחידות לימוד נוספות בתעודת הבגרות. התלמידים זוכים להדרכה ותמיכה ברמה מדעית גבוהה, ובליווי אקדמי של המחלקה לפיזיקה באוניברסיטת בן גוריון.
בנוסף לעלייה בהיקף התלמידים הלומדים פיזיקה ברמה מוגברת במחוז דרום, רושמים תלמידי הדרום הישגים מרשימים בתחרויות הארציות והבינלאומית בתחום. בשנים האחרונות הצמיח מחוז הדרום כישרונות בולטים בתחום הפיזיקה. מספר התלמידים המבקשים ללמוד את המקצוע הולך וגדל, ומדי שנה מצליחים התלמידים בזכייה בתחרויות ארציות ובינלאומיות. העלייה המשמעותית באחוז הלומדים לבגרות בפיזיקה בהיקף של חמש יחידות וכמות עבודות הגמר בפיזיקה שהוגשו לשיפוט, הציבה את מחוז הדרום במקום הראשון ברמה הארצית. כך, לדוגמה, בשנה שעברה תלמידי מחוז הדרום גרפו בתחרות הבינלאומית "צעד ראשון לפרס נובל בפיזיקה" 11 פרסים, מתוך סך של 41 פרסים שניתנו לכל המדינות המשתתפות. בין הזוכים ארבעה תלמידים מבאר שבע, שתי תלמידות מנתיבות, שני תלמידים מחורה וכן תלמידים מקריית גת, דימונה ומרחבים. בנוסף, התלמיד אלפארוק אבו אלחסן, מבית הספר התיכון הרב תחומי "עהד" למצוינות במדעים בחורה, זכה במקום השלישי בתחרות מדענים ומפתחים צעירים בישראל.

בריכת מסילת ציון
בריכת מסילת ציון נמצאת במושב מסילת ציון, באמצע הדרך בכביש 1 בין תל-אביב לירושלים. זוהי בריכת שחייה חצי אולימפית, המוצלת בחלקה, ולידה בריכת פעוטות גדולה ומוצלת. המתחם מצוי בין עצי היער, והוא כולל משטחי דשא נרחבים לפעילויות שונות. במתחם מתקנים מתנפחים, שולחנות משחק, מגרשי משחקים ועוד. לילדים מוצעות פעילויות יצירה והפעלות, פעילויות אתגריות במים וביער, בית ספר לשחייה ועוד. במהלך העונה מתקיימות בבריכת מסילת ציון רחצות ליליות, ערבי נושא מיוחדים, ברביקיו, ערב טו" באב ייחודי ולילות לבנים. בריכת מסילת ציון היא מקום מהנה לקיום ימי כיף ופעילויות, ימי גיבוש ו-ODT לחברות וארגונים, פעילויות ספורט ואתגר לחברות, ארגונים ובתי-ספר. אפשר גם לחגוג אירועים משפחתיים, ימי הולדת, בר מצווה, קייטנות ועוד. לפרטים טל'; 054-2604311 או באתר.
קייטנות אנגלית בקיץ
מניסיון של שנים, לקייטנות האנגלית של "אביב אנגלית בדרך אחרת" יש השפעה ארוכת טווח. הילדים חשופי בקייטנה לאורך כל היום לאנגלית. הם מדברים, משחקים וכמובן לומדים אנגלית. הורים סיפרו שילדיהם, שהשתתפו בקייטנות, השתלבו בהמשך ב"דוברי אנגלית" וכמובן עשו לימים בגרות ב-5 יחידות. הקייטנות מתקיימות בכפר הירוק – מרחב ירוק פתוח ליד תל-אביב. בקייטנה מקפידים מחד על אווירה של חופש וכיף, ומאידך לומדים אנגלית. אין סדר יום נוקשה, ואין הגדרה מראש של שעות לאוכל או להפסקות. אבל עושים התעמלות באנגלית ומשחקים משחקי כדור באנגלית. המדריכים דוברי אנגלית, בעלי ניסיון בהדרכה. הילדים נמצאים בקבוצות קטנות של 6-8 חברים. הצוות מתחשב בצרכים של הילדים ומשתף אתם פעולה כמה שאפשר. אפילו ההוראות ניתנות בעברית כדי לא לגרום לתסכול. הילדים מתנסים בלומדות באנגלית, משחקים באנגלית וכמובן מדברים אנגלית. 8 שעות ביום של אנגלית בלבד. שיטות ההוראה מבטיחות זיכרון ארוך טווח ויכולת חשיבה באנגלית. פרטים נוספים באתר או בטל'; 052-8848984
הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים; שיפור תשתיות בטיחות סביב 1,100 מוסדות חינוך
מאת; מערכת קו לחינוך
הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים השלימה לאחרונה פרויקט לשיפור תשתיות הבטיחות סביב 1,100 מוסדות חינוך בכ-170 רשויות מקומיות ברחבי הארץ בהם אותרו ליקויי בטיחות. במסגרת הפרויקט, אשר התמקד ביצירת סביבה בטוחה לילדים, נסללו 882 פסי האטה, הוקמו כ- 6,675 מטרים של גדרות הפרדה ולמעלה מ-20 קילומטרים של מעקות הולכה במדרכות – התקנים אשר תרומתם לבטיחות מוכחת. הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים השקיעה בפרויקט כ-12 מליון שקלים. ההגעה והחזרה מבית-הספר הינם ממוקדי הסיכון העיקריים בהם ילדים חשופים לסכנות הכביש. על פי נתוני ארגון בטרם, כ-54% מהתלמידים מגיעים לבית הספר ברגל. כ-12% מהם חוצים את הכביש בצורה שמסכנת את חייהם – לא במעבר החצייה, לא נשמעים להוראות של משמרות הזה"ב ומתפרצים לכביש בלי להסתכל לכל הכיוונים.
במחקר שערכה הרשות התברר כי ניתן להפחית בכ-40% את תאונות הדרכים בהן מעורבים הולכי רגל על ידי הקמת התקני בטיחות. התקנים אלו מונעים חציית כביש שלא במעבר חצייה ומגבילים את מהירות כלי הרכב בסמוך למוסדות חינוך ואזורים עמוסים בהולכי רגל.
בתמונות; אותה צומת לפני התקנת התקני בטיחות (למעלה) ולאחר התקנתם.